Hidronefroz kısmi veya tam olarak idrar çıkışının engellenmesi ile böbrek dokusunun basınca bağlı atrofiye olması ile meydana gelir.
Etiyoloji
Hidronefroz idrar çıkışının engellenmesinden kaynaklanır. İdrar kesesi, üreter ve renal pelvis üçgeninde yer alan kanserler hidronefroza neden olabilir. Aynı zamanda ürolit, üreterolit, konjenital ve edinsel darlıklar, ovariohisterektomi ile birlikte yapılan hatalı dikişlerin yol açtığı da bildirilmiştir.
Klinik Görünüm
Tek taraflı hidronefrozlar sıklıkla subklinik bir görünüme sahiptir ve bulgular hidronefroza yol açan altta yatan nedene göre şekillenir. Akut tıkanıklık genellikle ‘karın ağrısı’ olarak düşünülen duyarlılığa neden olabilir. Kısmi tıkanıklık, polidipsi ile idrar hacminde artışa yol açabilir. Bilateral kısmi üreteral tıkanıklık böbrek yetmezliğine yol açar.
Semptomlar
Pollaküri(Az miktarda sık idrara çıkma)
Strangüri
Polidipsi
Hematüri
Kusma
Letarji
Karın ağrısı
Karın şişliği( tek taraflı veya her iki taraf)
İştah kaybı
Ayırıcı tanı
Renomegali; neoplazi, amiloidoz, FİP ve kistik hastalık göz önünde bulundurulmalıdır.
Tanı
Büyümüş bir böbrek, abdominal palpasyon ve radyografilerde görülebilir. Hidronefrozun varlığı ultrasonografide ortaya konulabilir ancak obstrüksiyonun nedeni ancak ileri görüntüleme teknikleri ile (tomografi) ve deneysel laparoskopi ile ortaya konabilir.
Tedavi
Böbrek fonksiyonları günler içerisinde kaybolabileceğinden çıkış tıkanıklığının hızla cerrahi olarak düzeltilmesi gereklidir. Aşırı olarak etkilenmiş böbreğin cerrahi eksizyon ile çıkartılmasıyla (nefrektomi) tedavi edilir.