Kedilerde Sıcak Çarpması

Kedilerde Sıcak Çarpması

Kedilerde Sıcaklık Çarpması


Çöl hayvanları olarak ünlenmiş olmalarına rağmen kediler, sıcaklığı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sadece ayak tabanlarından terleyerek metabolizmalarını dengelemeye çalışırlar. Vücut sıcaklığı arttıkça ve bu durum tolere edemedikçe kedi, sıcaklık çarpmasına maruz kalacak ve vücut sıcaklığı hızla düşmez ya da düşürülemezse, ciddi organ hasarı veya ölüm şekillenecektir.


Sıcaklık artışının kediye sıkıntı verdiğini gösteren ilk işaretler şunlardır:


Huzursuz davranışlar,

Nefes nefese solunum, 

Terlemiş ayak tabanları, 

Aşırı salya akışı, 

Aşırı temizlenme hareketleri,

Rektal sıcaklığın normal veya hafif yükselmiş olması


Daha sonra, kedinin vücut sıcaklığı yükselmeye devam ettiğinde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sıcaklık çarpması belirtileri belirginleşir:


Hızlı nabız ve hızlı solunum

Dilde ve ağızda kızarıklık

Kusma

Letarji

Sallantılı yürüyüş

Rektal sıcaklık 40.5 derecenin üzerindedir


En son aşamada ise vücut sıcaklığı, kedinin nöbet geçirmesine ve/veya komaya girmesine neden olacak kadar yükselecektir.


Sıcaklık çarpmasının birincil nedeni, aşırı nem veya aşırı nem olmadan serin, gölgeli bir alana veya suya erişimin olmadığı çevre koşullarına maruz kalmaktır.


Teşhis


Sıcaklık çarpmasının teşhisi, sıcak bir ortamda uzun süre bulunmuş olma anamnezi ve yukarıda tarif edilen semptomlarla birlikte yüksek rektal sıcaklığın (40.5 derecenin üzerinde) tespit edilmesi ile yapılır. Ancak yüksek ateşin enfeksiyona bağlı bir ateş olmadığından emin olmak için kedinin hekim tarafından detaylı muayene edilmesi ve bulguların değerlendirilmesi gerekir. 


Tedavi 


Daha önce açıklandığı gibi soğuk su ve buza ek olarak, intravenöz olarak yerleştirilen kateterler aracılığı ile serin dengeli elektrolit sıvılar verilir. Bu uygulama sadece kedinin vücut sıcaklığını düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda şokun etkilerine karşı koymaya ve yüksek vücut sıcaklığı ile ortaya çıkabilecek organ hasarı riskini en aza indirmeye de yardımcı olacaktır. Beden sıcaklığı normal değerlere gelene kadar hasta kedi sık sık gözlemlenmelidir. Yeterince düştüğünde ise, hipotermiyi önlemek için soğutma çabaları kademeli olarak durdurulmalıdır. Hasta kedinin uzun süre yüksek vücut sıcaklığına maruz kalması, özellikle beyinde hasara neden olabilir. Bu nedenle veteriner hekim kediyi bu hasarların varlığı ve derecesini belirleyebilmek için vücut sıcaklığı normale döndükten sonra da izlemeli ve değerlendirmelidir. 


Diğer Sebepler 


Aşırı stres, kaygı veya egzersiz de hipertermiye neden olabilir. Basık burunlu ırklar (Persianlar gibi) veya obez olan kediler sıcağı iyi tolere edemezler ve hipertermi geliştirme olasılıkları bu nedenle daha yüksektir. 


Yaşam ve Yönetim


Genellikle sıcaklık dengelendikten sonra başka bir uygulamaya gerek yoktur. Organ hasarı belirtilerinin gelişmesi birkaç gün sürebilir, bu nedenle kedi 2 veya 3 gün içinde tamamen normale dönmezse bu durum mutlaka veteriner hekime bildirilmelidir. Veteriner hekiminiz tarafından verilen herhangi bir öneri ve tedavi eksiksiz olarak uygulanmalıdır. 


Önleme 


Hasta sahipleri sıcak havalarda kedilerinin her zaman serin gölgeli alanlara ve bol suya erişebildiğinden emin olmaları konusunda bilgilendirilmelidir. Kedilerini gözetimsiz olarak bir arabada ya da güneşten ve sıcaktan kaçamayacağı bir yerde tutmamaları konusunda uyarılmalıdır. Çok sıcak günlerde kedinin dışarıya çıkması engellenmeli ve daha serin saatlere ve güneş çekilene kadar gölge mekanlarda tutulmalıdır.


Geçen Haftanın Kedileri