Kedide Ovaryum Kistleri

Kedide Ovaryum Kistleri

Kedilerde üç tür ovaryum kisti bulunur. Epitelyal tümör, germ hücrelerinde tümör ve stromal tümör. En çok görülen tümör türü granuloza teka hücre tümörleridir. Disgerminomlar ikinci derecede yaygın tümörlerdir ve germ hücrelerinden oluşur. Diğer ovaryum tümörleri kistadenoma, kistadenosarkinoma, adenokarsinom ve leiomyoma metastatik tümörlerdir.
Ovaryum kistleri yetişkin dişi kedilerde görüldüğü gibi 12 haftalık dişilerde de görülebilir.
Semptomlar; karın boşluğunda sıvı birikimi, göğüs boşluğunda sıvı birikimi, steroid hormon üreten tümörler, cinsel menstruasyon eksikliği, sürekli östrus, pyometra, jinekomasti, bilateral simetrik alopesi, kistik endometrial hiperplazi.
Nedenleri; kısırlaştırılmamış kedilerde, uzamış östrus dönemi ve nadir olarak uterus enfeksiyonlarıdır. Bu hastalığın ortak bir nedeni hipofiz bezinin aşırı LH üretimi olmasıdır. Fazla LH; erkek hormonlarının üretimini arttırır (androjenler). Bozukluk tedavi edilmezse bazı erkek androjenler; östrojene dönüştürülebilir. Östrojen etkilerini dengelemek için yeterli miktarda progesteron üretilmez. Bu durum uzun süre devam ederse, endometrium aşırı derecede kalınlaşabilir ve endometriyal hiperplazi adı verilen durum ortaya çıkar. Kedilerde mevsimsel olarak uzamış veya kalıcı östrus; yaygın olarak kistik yumurtalık foliküllerine veya nadiren yumurtalık neoplazisine bağlı olarak ortaya çıkar. Kistik yumurtalık folikülleri sıklıkla rutin ovariohisterektomide bulunur.
Kistli yumurtalık foliküllü dişiler; kalıcı östrüs davranışları, nimfomani ve evcil hayvanlara uygun olmama noktasında saldırganlık gibi aşırı östrojenizm bulguları sergileyebilir.
Tanı; tam kan sayımı, ultrasonografi, tam idrar testi gibi fiziksel muayene yöntemleri tanıda yardımcı yöntemlerdir. Aynı zamanda X ışınları da tümörün metastaz özelliği hakkında bilgi verebilir. Abdominal röntgenler ile böbrek yakınında tek taraflı veya çift taraflı abdominal kitle veya karın boşluğunda sıvı birikimi gösterebilir.
Sağaltımda ovariohisterektomi en etkili yöntemdir. İyi huylu tümörlerin prognozu genellikle olumludur. Kitlenin kontrolü ve metastaz yapmasının önlenmesi için üç ayda bir düzenli muayeneler önerilir.

Geçen Haftanın Kedileri