Kedilerde Nokardiyozis

Kedilerde Nokardiyozis

Nokardiyozis, solunum, kas-iskelet sistemi ve sinir sistemleri de dahil olmak üzere çeşitli vücut sistemlerini etkileyen nadir görülen bir bulaşıcı hastalıktır. Tipik maruz kalma yolu açık yaralardan giren etkenlerle veya inhalasyon yoluyla gerçekleşir.
Hem köpekler hem de kediler, özellikle de dışarıya çıkma alışkanlığı olanlar, topraktaki ölü veya çürümüş maddelerden beslenen bu saprofitik organizmaya maruz kalabilirler.

Belirtiler ve Tipler

Nokardiyozis belirtileri büyük ölçüde enfeksiyonun yerleştiği bölgelerle ilgili olarak ortaya çıkar. Örneğin enfeksiyon akciğerleri ve çevresindeki zarları içeren plevral boşluğa yerleşirse, semptomlar zayıflama, ateş ve güç nefes alma (dispne) şeklinde ortaya çıkar . Bir cilt enfeksiyonunda ise semptomlar, kronikleşen ve iyileşmeyen yaraların varlığını ile karakterizedir. Enfeksiyon vücudun belirli bir bölgesinde lokalize olmamışsa, semptomlar uyuşukluk, ateş ve kilo kaybı gibi spesifik olmayan belirtileri içerir.

Nedenler

Bulaşıcı organizmalar toprakta bulunur ve kedinin vücuduna açık yaralar aracılığıyla veya solunum yoluyla (inhalasyon) girebilir. Nocardi asteroides kedileri etkileyen en yaygın türdür. Nocardia brasiliensis ve Proactinomyces spp. türleri de daha az sıklıkla izole edilmektedir.

 Teşhis

Veteriner hekim, enfeksiyona neden olan organizmayı tanımlamak için kedinin toraks veya karın boşluğundan elde edilen örneği analiz etmek isteyecektir. Röntgen ve idrar analizi gibi diğer teşhis prosedürleri, mantar enfeksiyonları ve tümörler dahil olmak üzere diğer potansiyel nedenlerin ayırıcı tanısı için kullanılır.

Tedavi

Nokardiyozis tedavisi büyük ölçüde enfeksiyonun yerleştiği bölgeye ve sonrasında ortaya çıkan semptomlara bağlıdır. Enfeksiyona yakalanan kedilerde plevral efüzyon belirginse, dehidrasyonu önlemek hastaneye yatış önerilir. Sıvının cerrahi drenajı bile gerekebilir ancak bu yapılamıyorsa uzun süreli antibiyotik tedavisi enfeksiyonla mücadele için hayati önem taşır.

Yaşam ve Yönetim

Nokardiyoz en sık kas-iskelet sistemi ve merkezi sinir sistemini etkilediğinden, kedileri ortaya çıkan ateş, kilo kaybı, nöbetler, solunum güçlükleri ve topallık gibi belirtilerin tedavi edilmesini takip eden bir yıl boyunca dikkatlice izlemek zorunludur.

Önleme

Genel temizliğin yanısıra kedinin vücudunda bulunan yaralarının veya kesiklerinin günlük olarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip kedilerde bu türlü günlük dezenfeksiyon uygulamaları hayati önem taşır.

Geçen Haftanın Kedileri