Kedilerin Lösemi Virüsü (Feline Leukemia Virus - FeLV)

Kedilerin Lösemi Virüsü (Feline Leukemia Virus - FeLV)

Kedi bağışıklık sistemini bozan ve bazı kanser türlerine sebep olan bir hastalıktır. Sokak hayvanları ve aktif erkeklerde çok karşılaşılan bu hastalık, daha çok genç yaşlarda görülür. Hastalığın çoğunlukla uzun süreli sosyal temas yoluyla (birbirini yalama, virüsün ağız yoluyla alınmasını sağlayan yiyecek kapları ve tuvalet paylaşımı vb.) bulaştığı düşünülmektedir. Ayrıca doğumda, ya da doğum sonrası anne sütü ile yavruya bulaşabilir. Bu virüsle enfekte olan bireylerde tümör oluşma ihtimali yüksektir.
Belirtiler:Anemi, uyuşukluk, ilerleyici kilo kaybı, apse, lenf düğümlerinde genişleme, sürekli ishal, ciltte ve dış kulakta enfeksiyonlar ve zayıflama, ateş (vakaların yaklaşık %50’sinde görülür), titrek veya sarhoşmuşçasına yürüyüş, hareketlerde koordinasyonsuzluk, burun, kornea ya da gözün nemli dokularında iltihap, diş eti ya da ağız dokuları iltihabı, lenfoma (FeLV’in en sık ilişkili olduğu kanser), fibrosarkom.
2 tip kan testi ile virüs proteini saptanır. Bunlardan biri ELISA diğeri ise IFA testidir. Bazı durumlarda PCR adı verilen test ile virüsün DNA'sının izole edilmesi veya tespit edilmesi, FeLV’nin kemik iliğine enfekte olup olmadığını belirlemek için önerilir. FeLV pozitif kedileri tedavi etmenin kesin bir yolu yoktur. En etkili yöntem aşılamadır. Ancak aşılama yolundan önce FeLV testi yapılması önerilir.

Lösemi hastası kedilerin sadece ev içerisinde yaşamaları ve sağlıklı kedilerden uzak tutulmaları virüs yayılımını engellemek için önemlidir.  İyi bakım ve beslenme; ikincil bakteriyel, viral ya da paraziter enfeksiyonları engelleyecektir.
Geçen Haftanın Kedileri