Kedilerde Inflamatuar Bağırsak Hastalığı

Kedilerde Inflamatuar Bağırsak Hastalığı

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD), tek bir nedene bağlı olmayan bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. IBD, bağırsak iltihabı ile sonuçlanır. Etkilenen hayvanlarda kronik semptomların gastrointestinal sistemle ilişkili olduğu görülür. Siyam kedilerinin IBD'ye yatkın oldukları bilinmektedir.


Belirtiler ve Tipler

İshal

Kilo kaybı

Yorgunluk

Depresyon

Kronik aralıklı kusma

Gaz 

Karın ağrısı

Dışkı içinde parlak kırmızı kan

Tüy kalitesinde bozulma


Nedenler

Tek bir nedene bağlanamamakla birlikte, birden fazla nedenden şüphelenilmektedir. Bakterilere ve / veya gıda alerjilerine karşı aşırı duyarlılığın bu hastalıkta önemli bir rol oynadığından şüphelenilmektedir. Bu hastalıkta rol oynadığından şüphelenilen gıda alerjenleri arasında et proteinleri, gıda katkı maddeleri, yapay renklendiriciler, koruyucular, süt proteinleri ve gluten (buğday) bulunur. Genetik faktörlerin de IBD'de önemli rol oynadığından şüphelenilmektedir.

Teşhis

Veteriner hekim ayrıntılı bir fiziksel muayeneden sonra tam kan sayımı, biyokimya profili ve idrar tahlili de dahil olmak üzere rutin laboratuvar testleri yapmalıdır. Bu rutin laboratuvar testlerinin sonuçları genellikle normaldir. Bazı hastalarda anemi ve yüksek sayıda beyaz kan hücresi (enfeksiyonlarda olduğu gibi) bulunabilir. IBD'li kedilerde, kan proteinlerinin ve karaciğer enzimlerinin seviyelerinde belirgin değişiklikler tespit edilebilir. Bu arada, parazitik enfeksiyonların varlığını doğrulamak için dışkı muayenesi yapılır.

Veteriner hekim tarafından ayrıca, ince bağırsak fonksiyonlarını değerlendirmek için kandaki kobalamin ve folat seviyelerine bakılır ve abdominal kavitenin radyografik olarak görüntülenmesi gerekir. Daha ayrıntılı bir değerlendirme için Baryumlu Kontrast Çalışmaları yapılabilir. Baryum, organların görünürlüğünü arttırır. (Oral yoldan verilir, ardından baryum gastrointestinal sistemde aşağı doğru hareket ettikçe bir dizi röntgen çekilir). Kalınlığın artması gibi bağırsak duvarı anormallikleri baryum kontrast çalışmaları ile görülebilir. Benzer şekilde, ultrasonografik görüntüleme bağırsak duvarındaki değişikliklerin belirlenmesinde yardımcı olabilir. Bu durumun nedeni herhangi bir gıda alerjeni olup olmadığını belirlemek için daha spesifik testler yapılır. Kedinin bağırsaklarından cerrahi yollarla küçük bir doku örneği almak ve histopatolojik olarak incelemek de teşhisi doğrulayabilir.

Tedavi

Çoğu kedide IBD “iyileştirilemez”, ancak başarıyla kontrol edilebilir. Bununla birlikte, tam iyileşmeden sonra bile, relapslar yaygındır. Tedavinin ana hedefleri vücut ağırlığının stabilizasyonu, gastrointestinal semptomların iyileştirilmesi ve bağışıklık sisteminin yanıtının azaltılmasıdır. Bu nedenle, immünsüpresif ilaçlar ve antibiyotikler tedavinin anahtar bileşenleridir. Ek olarak, bazı kedilerde eksikliği gidermek için kobalamin verilir.

Dehidrasyon durumunda, sıvı eksikliğinin üstesinden gelmek için sıvı replasman tedavisi başlatılır. Sürekli kusması olan kedilere genellikle ağızdan bir şey verilmez ve kusma düzelene kadar sıvı tedavisi gerekebilir. Diyet yönetimi, tedavinin bir başka önemli bileşenidir, hipoalerjenik diyetler en çok tavsiye edilen diyetlerdir. Genellikle kedinin böyle bir diyete tepkisini görmek için iki hafta kadar süre geçmesi gerekir.

Yaşam ve Yönetim

Çoğu kedide kısa süreli prognoz mükemmeldir, ancak şiddetli hastalık vakalarında prognoz genellikle çok kötüdür. Yine, IBD'nin “iyileştirilemeyeceğini”, ancak çoğu kedide yönetilebileceğini belirtmek önemlidir. Veteriner hekim tarafından önerilen tedavi şekillerine karşı hasta sahiplerinin sabırlı olması ve diyet önerilerine kesinlikle uyması çok önemlidir. Stabilize hastalarda sıklıkla yıllık muayene gerekir.




Geçen Haftanın Kedileri