KEDİLERDE FLATUS/ GAZ

KEDİLERDE FLATUS/ GAZ

KEDİLERDE FLATUS/ GAZ


Gaz veya hava ile mide ve/veya bağırsakların şişmesidir. Flatus, vücut açıklığından atılan gazdır. 

Gastrointestinal sistemde gaz üretimi veya birikmesi normaldir. Aşırı üretim, belirli bir hastalık veya problemin göstergesi olmayabilir. Bununla birlikte, bazı gastrointestinal hastalıklarda, normal gaz üretimi artabilir ve aşırı şişkinlik meydana gelebilir. 


NEDENLERİ 

*Aerofaji ( hava yutmak) çoğunlukla hızlı yemek yemekten veya yemek yerken hava yutmaktan kaynaklanır(brakisefalik ırklar) 

*Soya fasülyesi veya lif içeriği yüksek olan diyetler, bozulmuş yiyecekler veya aşırı yeme, yüksek yağ içeren gıdalar ve az sindirilebilen proteinler bağırsak bakterilerinin ürettiği gaz miktarını arttırır ve şişkinliğe sebep olur. 

*Diyet intoleransı veya alerji; kusma, ishal ve şişkinliğin herhangi bir kombinasyonunu içeren gastrointestinal belirtilere sebep olabilir.

*Süt ürünleri laktaz yetersizliği olan bazı hayvanlarda gaz birikimine neden olur.

*Malabsorbtif bozukluklar( besinlerin geri emilimi) veya sindirim yetersizliği bakteriyel fermantasyonu ve gıda emilimini değiştirerek şişkinliğe neden olur.

*İnflamatuar bağırsak hastalığı( IBD) 

*Lenfosarkom

*Bağırsakların virüsler, bakteriler, parazitler ile enfeksiyonu gaz üretimini arttırabilir, ancak kusma ve ishal nedeni ile bu göz ardı edilebilir. 

*Kabızlık, dışkı geçişinin seyrek veya zor olması da bazen şişlik ile ilişkilendirilebilir. 

TEŞHİS

Tam bir geçmiş( anamnez); şişkinliğe sebep olabilecek gıda maddeleri veya yeme alışkanlıkları tanımlamaya yardımcı olabilir. Kapsamlı bir fiziksel muayene, gastrointestinal hastalığın diğer belirtilerini tanımlamayı sağlar. 

Daha sonra önerilebilecek ilk teşhis testleri aşağıdaki gibidir: 

    •    Tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve idrar tahlili 

    •    Çoklu dışkı muayeneleri 

    •    Batın radyografileri ( x-ray) 

TEDAVİ

    •    Daha küçük, daha sık öğünler ile besleyerek hızlı mama yemesine engel olunur. Yiyeceklerini hızlı yutan kediler yalnız beslenmelidir. Yiyecekler farklı kaselerde veya farklı yerlerde verilip küçük miktarlara ayrılabilir veya otomatik mama kapları kullanılabilir. 

    •    Bozulmuş yiyeceklere erişilmesine engel olunmalıdır. Kedilerin çöp veya çöp kutusuna erişmesine izin vermeyen bir ortam oluşturulmalıdır.

    •    Evcil hayvanların diyetleri lif bakımından düşük ve kolayca sindirilen bir diyetle değiştirilmelidir.

    •    Tespit edilen hastalığa yönelik tedavi protokolleri hekim kontrolünde uygulanmalıdır.

Geçen Haftanın Kedileri