Kedilerde Antibiyotiklere Dirençli Enfeksiyonlar

Kedilerde Antibiyotiklere Dirençli Enfeksiyonlar

L-formu bakteriyel enfeksiyonlar, bakterilerin hücre duvarlarında defekt oluşmasına veya hücre duvarları olmayan bakteri çeşitlerinin ortaya çıkmasına neden olurlar. Yani, L-formu bakteriler, bakterilerin kusurlu varyasyonlarıdır. L-formları; hücre duvarlarının, hücre bölünmesi sürecinin çok önemli bir parçası olduğu diğer birçok bakteri formundan farklıdır. Hücre duvarlarına sahip bakterilerle aynı organizasyon yapısından yoksun olmalarına rağmen, bölünebilir ve kendilerini tekrarlayabilirler. L-formları, standart boyuttaki bakterilerden farklı olarak, boyuta bağlı olmaksızın çoğalabilirler. Doğada, insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde bulunurlar.

L-formu bakteriler, spontan bir bakteri türü olarak veya hücre duvarı sentezini inhibe eden antibiyotikler (örn., Penisilin), spesifik immünoglobulinler veya hücre duvarlarını parçalayan lizozomal enzimler yüzünden oluşurlar. Uygun koşullar altında hemen hemen tüm gram-pozitif ve negatif bakterilerden indüklenebilirler. Kedilerde sporadik olarak ortaya çıkarlar ve özellikle her yaştan serbest dolaşan kedilerde yaygın olarak teşhis edilirler.

Belirtiler ve Tipler

Enfeksiyon bölgesi genellikle cerrahi olarak müdahale edilmiş bir bölge veya bir ısırık yarasıdır. L-form bakterilerin neden oldukları enfeksiyonların belirtileri şunlardır:

  • Selülitis (cilt ve altta yatan dokuların enfeksiyonu)
  • Ateş
  • Artrit
  • Sinovit, sinovyal membranın iltihabı  (eklemlerle ilişkide olan yumuşak dokular örneğin, dirsek, bilek, diz)

 

Nedenler

Isırıklar, çizikler veya travmalar, bakterilerin deri ve deri altı dokusuna kolayca girmesine neden olabilir. Formasyonun gelişebilmesi, konakçının antibiyotik tedavisi geçmişi, antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnci, yaralı bölgenin enfektif bakterinin üreyebilmesi için uygunluğu ve enfekte olan bakterinin virülansının yüksek, orta ya da düşük olması ile yakından ilgilidir.

Teşhis

L-formu bakteriler izole edilmesi ve tanımlanması zor organizmalardır. Doğru tanıya ulaşmaktaki en önemli yöntemlerden biri de drene edilmiş herhangi bir lezyondan sıvı örneği elde ederek analiz edilmesidir.

Tedavi

Yaranın nazikçe temizlenmesi kırılgan L-formu organizmaların degrade edilmesine yardımcı olacaktır. Çoğu durumda, açık yaraların ikincil olarak iyileşmesine izin verilir. Yaranın açık kenarları kasıtlı olarak açık bırakılır, dikilmez ve kendiliğinden iyileşme sürecine bırakılır. Zamanla yara bölgesinde yeni doku üremeye başlar. Bu aşamada tedavi, yarayı temizlemek, yaraya antibiyotikli merhemler sürmek ve günlük temiz bandaj uygulamaktan ibarettir. Semptomları ortadan kaldırmak ve hastalık belirtilerini tedavi etmek için sistemik etkili antibiyotikler reçete edilebilir. Bununla birlikte, bu organizmalar antibiyotiklere dirençlidir. Yüksek ateşle seyreden olgularda beden ısısı genellikle 24-48 saat içinde normale döner. Birçok durumda ise, artritik semptomlar devam eder.

Geçen Haftanın Kedileri