Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Kedilerde ağız sağlığı ve diş bakımı önemsenmesi gereken bir konudur. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de dişler; birçok rahatsızlığın nedeni olabilir. Oysa kedi sahiplerinin en fazla ihmal ettiği konu kedilerde diş sağlığı ve bakımıdır. Bu konuda yakın zamanda yapılan bir araştırma sonuçları şu gerçeği ortaya koyuyor:

  1. Kedi sahiplerinin sadece %12’si kedilerin dişleri ne her gün fırçalıyor.
  2. Büyük bir kısmı bu işi haftada bir veya iki kere yapıyor.
  3. Kedi sahiplerinin %30’undan fazlası hiç kedilerin dişlerini fırçalamamış.

Kediler genelde kuru veya yaş mamalarla beslenirler. Bunlar onların gıda ihtiyacını karşılar ama dişlerde tartar ve plak oluşumu ile mücadele edemezler. Eğer kedilerin dişleri düzenli olarak fırçalanmayacak olursa dişlerin üzeri ince bir film tabakası ile kaplanır. Diş plakası denen bu oluşumda birtakım gıda artıkları, salya proteinleri ve daha kötüsü bakteriler bulunur. Bu plaka oluşurken başta yumuşaktır ve dişler fırçalandığı zaman kaybolabilir ancak düzenli fırçalama yapılmazsa bu tabaka sertleşir, kalınlaşır ve dişlere yapışarak tartara dönüşür.
Düzenli diş fırçalama ağız sağlığı bakımından en önemli faktördür. Diş taşı oluşumunun önüne geçildiği gibi ağızda bakteri oluşması ve diş eti rahatsızlıkları da bu yolla önlenmiş olur.
Kedilerde ağız sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  1. Diş fırçalama için sadece kedilere özgü üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır. İnsanların kullandığı diş macunları kedilerin diş etlerine zarar verebilir ve toksik etki yapabilir.
  2. Aynı şekilde sadece kediler için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.
  3. Tam bir ağız sağlığı için diş eti iltihabı ve başka diş hastalıklarının olup olmadığı önceden kontrol edilmelidir.
  4. Kedinin dişleri sağlıklı olsa da fırçalama sırasında kanama olabilir. Bu da muayenede dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
  5. Yavru kedilerde de ağız sağlığı bakımından bir takım rahatsızlıklar olabilir. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı kontrolleri ihmal edilmemelidir.
  6. Fırçalama işlemine girişmeden önce parmakla diş etlerine ve dişlere masaj yapılmalı, kedi buna alıştıktan sonra diş fırçasına geçilmelidir.
Geçen Haftanın Kedileri